Iloisia seikkailuja ympäri kaunista Suomea

Tämä on Seikkailumuikku-blogi. Verkkosivulle pääset tästä:

Bomba on nykykarjalaisen luksuksen keidas

kesä 12, 2023 | Seikkailustoorit

Tämä matka on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä: Break Sokos Hotel Bomba / Pohjois-Karjalan Osuuskauppa kanssa.

Spa Bomba
Bomban Spa

Bomba on täyteläinen lomakeidas Pielisen rannalla Pohjois-Karjalassa, jossa luonto, mielenrauha, ylellisyys ja historia yhdistyy. Itse Bomba alueen historia alkaa vuosista 1977 – 1978, jolloin Nurmekseen, Pielisen pohjoisrannalle, rakennettiin komeista pyöröhirsistä Bomban talo ja karjalaiskylä. Perinteitä ja muistoja menetetyltä Karjalalta haluttiin vaalia ja tuoda nähtäväksi jälkipolville, joten Bomban talo ja karjalaiskylä haluttiin luoda matkailukeskukseksi sekä eräänlaiseksi kunnianosoitukseksi karjalaisuudelle.

En ollut koskaan aiemmin käynyt Bomballa, saati edes Nurmeksessa. Hädin tuskin tiesin mistä on kyse, sillä vain vanhempi ikäpolvi muistaa Bomba talon ja karjalaiskylän loistovuodet, jotka olivat 1980-luvun alussa kun paikka oli Suomen neljänneksi suosituin matkailunähtävyys ja turistibusseja riitti kuulemma jonoksi asti. Itse olen syntynyt 1992, vuosi sen jälkeen kun kylpylähotelli Break Sokos Hotel Bomba valmistui 1991 Bomba talon ja karjalaiskylän viereen. Nyt oli kuitenkin minun vuoroni päästä tutustumaan Bomban nykyaikaiseen lumoon, sillä matkasin ystäväni Juuli-Annan kanssa Break Sokos Hotel Bombaan tutustumaan miltä nykykarjalainen luksus näyttää ja tuntuu. Kylpylähotellia ja aluetta kun on laajennettu ja uudistettu useita kertoja aikojen saatossa, mutta viimeisimpien hotelliremonttien 2017 ja 2021 vaikutuksista ilme ja meininki on todella nykykarjalaisen upea ja loistelias.

Bomba

Psst. Aluetta on siis vastikään uudistettu ja uudistetaan edelleen: tälle kesälle 2023 uudistuu karjalaiskylän huoneet ja vuonna 2024 avautuu täysin uusi hotellisiipi. Kehitys tukee hotellia operoivan Pohjois-Karjalan Osuuskaupan matkailustrategiaa, jonka tarkoituksena on luoda Bomba–Koli–Joensuu-alueesta Lapin veroinen matkailukohde.

Bomba talon ja nimen historia

Bomba nimi ja koko idea juontaa juurensa vuonna 1855 Jegor Bombin -nimisestä miehestä, joka rakensi pojalleen Dimitri Jegorville talon Suojärvelle, Laatokan Karjalan entiseen kuntaan. Talo rakennettiin kesän aikana ilman yhtäkään rautanaulaa, pääsääntöisesti kirvestä käyttämällä. Valmistuessaan 24 metriä pitkä ja 10 metriä leveä pyöröhirsinen talo oli seudun komein, ja sinne pääsi ajamaan suoraan hevosella sisään. Talo oli siis massiivinen ja näyttävä karjalainen talo, jossa lopulta asui Bombinin 24 henkinen suurperhe eläimineen. Karjan oleminen samassa talossa nimittäin myös lämmitti taloa. Dimitrin menehdyttyä vuonna 1915 maa jaettiin hänen viiden poikansa kesken, jolloin veljekset päättivät purkaa talon ja jakaa jäljelle jääneet viisi hirsikasaa veljesten kesken. Näistä hirsistä ainakin kolme veljestä rakensivat oman talonsa.

Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitolle 1944 luovutetulta Suojärveltä kotoisin olevat karjalaiset evakot löysivät uuden asuinpaikan Pielisen Karjalasta sekä läheisistä Kainuun kunnista. Samalla evakkojen keskuudessa virisi keskustelu uuden yhteisen paikan rakentamisesta ja siitä, että sitä alkuperäistä karjalaisuutta haluttiin tuoda näytille Suomeen.

Bomba talo ja karjalaiskylä

Vuonna 1960 Suojärven Pitäjäseura halusi jälleenrakennuttaa Bomba talon ja uudelle Bomballe etsittiin sopivaa paikkaa. Päätös rakentamisesta syntyi vuonna 1975, kun Nurmeksen kaupunki lahjoitti tontin ja päätti tukea rakennusprojektia. Bomba talon rakennustyöt alkoivat vuonna 1977, ja uusi suojärveläisen mallin mukaan rakennettu Bomban talo syntyi jälleen ilman yhtään rautanaulaa vuotta myöhemmin. Mukana rakennettiin myös kokonainen karjalaiskylä matkailukeskusajatusta tukemaan.

Bomba talon lähelle Pielisen rannalle on rakennettu myös ortodoksinen tsasouna, eli rukoushuone, joka vihittiin käyttöön 1980. Tälle tsasounalle johtaa Hiljentymisen polku, ja pihapiiriin on pystytetty siviilisotavankien muistomerkki, jossa on lueteltu talvisodan aikana evakuoimatta jääneiden ja Neuvostoliiton vankileirillä sittemmin kuolleiden suomalaisten nimet. Jokaiselle heistä ovat Suojärven pitäjäseuralaiset pystyttäneet pihalle myös muistoristin. Nieleskellen ja silmät kosteana katselin muistomerkkiä ja ristejä, sekä kävin itse rukoushuoneessa. Paikan tunnelmaa on vaikea pukea sanoiksi, mutta kannattaa todellakin käydä täällä. Tsasounan avaimen voi pyytää lainaan hotellin respasta.

Tsasouna ja hiljentymisen polku

Bomba talon ja karjalaiskylän ohjelmaa

Tänä päivänä Bomban talossa toimii ravintola, kahvila, oluttupa, matkailuneuvonta, myymälöitä, näyttelyitä ja välillä siellä on myös konsertteja sekä muita tapahtumia. Talvella ravintola toimii pääasiassa tilausravintolana ja aukioloajat ovat kutistettuja, mutta juhlapyhinä ja varsinkin kesällä Bomban talo ja karjalaiskylä oikein syttyvät eloonsa kun ravintola, buffet, kesätorin kahvila ja käsityöläismyymälät ovat avoinna joka päivä. Myös normaalisti erikseen tilattavat karjalanpiirakkapaja ja viinipruuvi ovat saatavilla vakioaikoina joka viikko. Bomban kesän 2023 aukioloajat löydät täältä! Mikäli haluat täydentää lomaasi kulttuurilla niin tässä myös Bomban kesäteatterin näytösajat.

Me pääsimme kiertelemään Bomba talossa ja kuulemaan sen historiasta. Vaikutuin sen suuresta koosta, rakennustavasta ja yleensä elämästä 1850-luvun Karjalassa. Liikutuin myös kyyneliin kun katselin vanhaa karttaa Suomesta, johon Suojärvikin aikoinaan kuului. Minua on aina koskettanut menetetty Karjala todella paljon, joten Bomban taustahistoriasta kuuleminen oli ensinnäkin todella mielenkiintoista mutta samalla äärimmäisen koskettavaa.

Pääsimme myös testaamaan Bomban viinipruuvin, jossa maistellaan Valamon luostarin maukkaita marjaviinejä ohjatusti keittiömestarin luoman makoisan maistelulautasen kera. Viinipruuvi oli todella mielenkiintoinen ja yllätyin toden teolla, miten hyviä nämä marjaviinit olivat. En ole esimerkiksi koskaan pitänyt punaviinistä, mutta Valamon marjapunaviini olikin hyvää! Lemppariksi nousi kuitenkin Valamon Sininen valkoviini ja maistelulautaselta karhunlihapulla. Aivan taivaallista!

Bomban Valamon viinipruuvi

Kylpylähotelli Break Sokos Hotel Bomba

Kylpylähotelli Bomba ihastutti nykykarjalaisella tyylikkyydellään, joka alkoi jo hotellin ulkopinnasta jatkuen aulasta käytäville ja ravintolasta huoneisiin. Pääsimme majoittumaan kauniiseen hotellihuoneeseen, jonka sängynpäätyä koristi yllättäen lemppari luontovalokuvaajani Asko Kuittisen ottama valokuva joutsenista. Kylpyhuonekin loisti samaa tyylikästä linjaa ja ikkunasta avautui maisema Pieliselle. Ai että!

Break Sokos Hotel Bomba

Hotellin ravintola Trattoria Pielinen loihti meille upeat herkulliset ruuat samalla kun katselimme ikkunasta avautuvaa maisemaa kylpylään ja sen ikkunoista kajastavaa Pielistä. Saimme maistella myös uuden ”Peura” nimisen menun, joka on saatavilla Bomba talon ravintolasta 26. kesäkuuta alkaen, kun ravintolassa tarjoillaan paikallisiin makuihin keskittyviä laadukkaita a la carte -illallisia.

Peura Menu

Kylpylä Bomba Spa oli jotain paljon enemmän kuin mitä olimme ikkunoista nähneet! Täällä sai todella nautiskella ja lillua oikein olan takaa. Oli iso allas, poreallas, kylmäallas, kuuma-allas sekä ulkoporealtaat kuin myös aivan loistava saunaosasto, josta löytyi kolme mieletöntä saunaa, elämyssuihkut ja jalkakylpyalue. Koko Spa henki upeaa kalevalaista mystiikkaa ja kaikki oli mietitty yksityiskohtia myöten. Eniten rakastuin saunojen tunnelmiin, kuuma-altaaseen ja elämyssuihkuisin, joissa pääsi kokemaan aivan eri suihkukokemukset kuin mitä oli Kolilla, vaikka sielläkin oli Spa:ssa elämyssuihkut! Myös ulkoporealtaissa oli upeaa olla kahdestaan ja katsella edessä avautuvaa Pielistä. Tämä on ELÄMYS, joka todella kannattaa kokea!

Bomba Spa
Bomban Spa

Hotellin ja Bomba talon välistä löytyy myös erillinen rantasauna, jossa kävimme nautiskelemassa herkullisen napostelulounaan ja saunomassa pois retkipäivän pölyt myöskin Pielisessä uiden. Tämä on täydellisen upea tila saunoa romanttisesti kahden, viettää hauska polttari-ilta tai pitää kokous! Tilat ovat max. 12 hengelle ja tilaan saa tilattua napostelumenuta tai ruokaisampaa saunamenua. Tälle suuri suositus!

Rantasauna Bomballa
Uimassa Pielisessä

Aktiviteettien nälkään luonto ja seikkailut ovat lähellä

Bomba sijaitsee Nurmeksessa kolmen hienon kansallispuiston keskellä. Lähellä on siis niin Hiidenportin, Tiilikkajärven kuin myös Kolin kansallispuisto. Myös nopeampia päiväretkikohteita on vaikka millä mitalla! Täällä lomaillessa kannattaa todella hyödyntää luonnon suomia upeita kohteita ja maisemia tyynnyttääksen mieltä ja ravitakseen seikkailunnälkää. Tästä pääset katsomaan listan luontokohteista.

Me kävimme tekemässä rauhallisen ja nopean päiväretken vain 10 minuutin ajomatkan päähän Toivontornille, josta avautuu kivat maisemat Pieliselle. Toivontorni sijaitsee mukavan Kohtavaaran luonto- ja historiapolun varrella, jonka voi pisimmiltään kiertää niin, että lenkkiä tulee 2,5km. Polku oli kaunis ja viitoitukset hyvät. Tänne voi tulla vaikka lasten kanssa!

Toivontorni luontopolku Nurmes

Bomba tarjoaa myös paljon muutakin tekemistä ja koettavaa. Esimerkiksi hotellilta voi lainata mölkyn, kroketin tai petanguen sekä vuokrata muutamalla eurolla hotellipyörät alle ja hurauttaa vaikka geokätköilemään. Bomban vieressä on myös kuulemma ”Suomen paras 9-reikäinen 2022”. Jos siis on golfin ystävä, niin kannattaa napata bägi mukaan ja mennä testaamaan se!

Nurmeksessa sijaitsee myös Porokylän leipomo, josta me ainakin gluteenittomina kävimme ostamassa ihanat tuoreet herkut mukaamme, kun kävimme poislähtiessä ihailemassa vielä Puu-Nurmesta ja visiteeraamassa retkeilyvaate Sastan outletissa, joka sekin on nurmeslainen yritys.

Kaikkea ja vielä enemmän!

Mitä Bomba sinulle ei tarjoa, sitä et tarvitse! Täältä löydät ja saat kaiken mitä haluat lomaasi. Kulttuuria, historiaa, herkuttelua, ostoksia, elämyksiä, rentoutumista, aktiviteetteja, luontoa, rauhaa ja hiljaisuutta. Siis nykykarjalaista luksusta! Kaikista eniten voin kyllä suositella kesäaikaa tänne tuloon. Me olimme täällä toukokuussa, joka sekin oli aivan mahtavaa, mutta todellakin haluan nähdä ja kokea vielä Bomba talon ja karjalaiskylän kesämenot ja päästä näkemään vehreän Bomban kesäasussaan.

Näkymä hotellihuoneesta

Siispä ensi kertaan Bomba!

Ps: Toistaiseksi Bomban stoorit ovat kiinnitettynä kohokohtiin Instagramissa, joten siellä vielä paljon lisää!

Seikkailuterveisin:

Seikkailumuikku – ei mikään normi muija!

Lue myös nämä:

Luontoa ja ylellisyyttä Kolilla

Luontoa ja ylellisyyttä Kolilla

"Loma Kolilla on kuin pala taivasta tungettuna retkireppuun - eli jotain mystisen ihanan luksusta metsältä tuoksuvassa Kånken repussa." Tämä matka on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä yhteistyössä: Break Sokos Hotel Koli / Pohjois-Karjalan Osuuskauppa kanssa. Olen...

lue lisää
Sähköfatbike vei Haltin huipulle!

Sähköfatbike vei Haltin huipulle!

Kaupallinen yhteistyö: E/FAT 1000W sähköfatbike. Sähköfatbike on loistava kumppani seikkailussa kuin seikkailussa, ja sen me todella saimme kokea, kun poljimme E/FAT sähköfatbikeilla Haltille! Tästä alhaalta pääset katsomaan reissusta tehdyn elokuvan, mutta lue myös...

lue lisää
Kanerva

Kanerva

Hyvänmielen ulkoilua ja iloisia seikkailuja ympäri kaunista Suomea. Jalan, pyöräillen, retkiautoillen, hiihtäen taikka meloen. Lapin tuntureilta järvien aalloille ja hohtavilta hangilta kankaisille metsäpoluille.

Tavoitteena pyrkiä tyynnyttämään seikkailunjanoa useammin kuin kalenterissa riittää sivuja.

Kategoriat

Muikun nurkka

Ajatuksia ulkoilusta, luonnosta ja elämästä.

Seikkailustoorit

Tarinoita leirinuotion ääreltä.

Seikkailuvinkit

Näillä eväillä parempiin seikkailuihin.