Iloisia seikkailuja ympäri kaunista Suomea

Tämä on Seikkailumuikku-blogi. Verkkosivulle pääset tästä:

Luontoa ja ylellisyyttä Kolilla

kesä 12, 2023 | Seikkailustoorit

”Loma Kolilla on kuin pala taivasta tungettuna retkireppuun – eli jotain mystisen ihanan luksusta metsältä tuoksuvassa Kånken repussa.” Tämä matka on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä yhteistyössä: Break Sokos Hotel Koli / Pohjois-Karjalan Osuuskauppa kanssa.

Olen aina rakastanut Kolia. Sen korkeat vaaramaisemat ja sinisenä välkkyvä Pielinen on ollut minulle aina se paikka, jossa tuntuu kuin kotiinsa tulisi. Ukko-Kolilta avautuma maisema on myös yksi Suomen 27 kansallismaisemasta, eli Suomen kansallista identiteettiä kuvastavista maisemista. Mielestäni en ole siis koskaan ollut väärässä puhuessani siitä yhtenä suomalaisuuden symbolina. Olen jopa joskus sanonut, että kosinta tai häät Ukko-Kolin huipulla olisi aika hienoa. Siellä kun todella tuntee olevansa maan päällä lähellä taivasta.

Loma Kolilla on luksusta ja luontoa

Minulla ja Juuli-Annalla oli suuri ilo saapua Kolin upeisiin vaaramaisemiin Break Sokos Hotel Kolin kutsumana toukokuussa 2023. En ollut koskaan aiemmin käynyt Break Sokos Hotel Kolilla, joten olin todella innoissani, sillä hotellihan sijaitsee ylhäällä vaaroilla Ukko-Kolin huippujen välittömässä läheisyydessä, eli myöskin Kolin kansallispuiston sisällä! Pelkästään sijainti on täydellinen, mutta entäs hotelli muuten? Tästä otettiin selvää!

Uudet teemahuoneet Break Sokos Hotel Kolilla

On aika sanomattakin selvää, että osasta hotellin huoneista on aika mielettömät näköalat! Eli niistä, joiden maisemat avautuvat Pieliselle. Break Sokos Hotel Koli on kuitenkin ratkaissut houkuttelevuuden myös hotellin toisen puolen huoneisiin remontoimalla niistä teemahuoneita! Huoneita on 11 erilaista, ja vaikka niiden ikkunoista avautuu maisema sisäpihalle, niin luonto todellakin on läsnä itse huoneessa niin sisustuksen, äänimaailman kuin tarinoiden kautta. Moniaistillisesti ja tyylikkäästi nämä teemahuoneet ovatkin tehty Kolin kansallispuiston luontokohteiden mukaan, ja ne ovat: Tarhapuro, Mörkövaara, Ikolanaho, Räsävaara, Mäkrävaara, Pirunkirkko, Ryläys, Iso-Korppi, Ipatti, Myllykorpi ja Kaiskunniemi.

Kolin teemahuoneet Sokos Hotels

Siis WAU! Aivan mieletöntä idearikkautta, ja aivan varmasti kun joskus taas menen uudelleen Kolille, niin todellakin haluan kokea jonkun toisen näistä teemahuoneista! Nyt minä majoituin vehreässä Mörkövaarassa ja Juuli jylhän komeassa Pirunkirkossa. Luontokohteen tunnelma oli todella saatu huoneeseen, ja jo pelkästään itse huone teki matkastamme ikimuistoisen.

Jokaisessa huoneessa on sisustuksen lisäksi luontokohteeseen liitetty tarina ja opastus kohteeseen. Loma täydentyykin mahtavalla tavalla, kun käy vierailemassa oman huoneen luontokohteessa, kuten me teimme.

Tutkimusmatkalle Mörkövaaraan

Mörkövaara on kuusimetsäinen kaunis metsävaara Pohjoisen Herajärven kierroksen polun varrella, vain noin kilometrin matkan päässä Ryläyksen parkkipaikalta. Oikean alueen tunnistaa hyvin, kun polku kulkee soistuneesta Mörkölammista kauniisti laskevan puron yli risteykseen, josta pääsee sekä Mörkölammin kookkaalle lähteelle että nousemaan portaita pitkin Mörkövaaralle.

Mörkövaaralle johtavan polun varrella on poikkeuksellisen korkeita (~2 metriä) muurahaispesiä ja alueen kasvilajistoon kuuluu runsaasti upeita kasveja kuten: lehtokuusama, karjalanruusu, koiranheisi, riidenmarja, tuoksumatara, soikkokaksikko, lehto-orvokki ja raidankeuhkojäkälä. Alkukesä voikin olla tämän alueen parasta aikaa kasvien bongailuun.

Tämä on loisto kohde Kolilla varsinkin lapsien kanssa saavutettavaksi ja seikkailtavaksi, mutta eipä tästä ole kuin enää reilu kilometri (tosin aika vaikeakulkuista nousua) Ryläykselle, jota todella taas suosittelen kaikille ketkä haluavat nähdä Pohjoisen-Herajärven maisemat ja himppusen myös läikehtivää Pielistä. Ryläyksellä on myös virallinen nuotiopaikka, kota ja käymälä, sekä myös pienen matkan päässä näköalatorni. Nämä kohteet voi siis hyvin yhdistää yhdeksi retkeksi.

Pirunkirkolle sähköfatbikeilla

Pirunkirkko oli Juulin teemahuone, ja tämä on yksi upeimpia luontokohteita Kolilla, missä olen nyt käynyt! Me hujautimme Pirunkirkolle sähköpyörillä Seikkailuyhtiö Vaaran opastamana, ja ihailimme samalla Jeron, Pielisen kuin hevostilan maalaismaisemia sekä nautimme hiekkatien hurjista mäistä täysillä niiltä laskien.

Pirunkirkko Kolilla

Pirunkirkko sijaitsee Rantatien varrella 12 kilometriä Kolilta etelään, eli sinne pääsee todella helposti myös autolla. Luola on upea Z-kirjaimen mallinen 33 metriä pitkä rakoluola, johon liittyy useita mystisiä tarinoita. Luolan suulle johtaa teräsrappuset ja suuaukko avautuu rappusten jälkeen laskeutuessa oikealla. Suuaukosta pitää hieman ryömiä sisään, mutta sisälle päästyä seinät alkavat kohoamaan ja nousevatkin jylhästi jopa seitsemän metrin korkeuteen, luoden tilaan aivan mielettömän hiljaisen ja salaperäisen tunnelman.

Kansanuskossa tämä paikka on ollut mystinen ja pyhä. Tarinoihin liittyvät niin maahiset, luonnonhenget kuin itse piru, joka tunnetuimman tarinan mukaan majailee aivan luolan viimeisessä nurkassa pitäen ihmisten kulkemaa luolaa vain eteisenään. Itse kirkkohan avautuisi vasta viimeisimmän nurkan ja pirun jälkeen.

Pirunkirkko teemahuone

Paikka oikein huokuu ikiaikaista luonnon voimaa, historiaa ja mystiikkaa. Myös taiteilija Eero Järnefelt viihtyi aikoinaan paljon Kolilla ja sai inspiraatiota alueesta maalatessaan mm. huipuilta useita teoksia. Järnefelt vieraili myös Pirunkirkossa ja vaikuttui mitä ilmeisemmin Pirunkirkon erikoisesta tunnelmasta. Luolan perälle valoisaan seinään taiteilija on kirjoittanut terveisensä vuodelta 1893, ja tämä teksti on edelleen hieman näkyvillä.

”yksi salaisuus yks henki,
yksi onni kumpaisenki,
on kirkko tämä,
sen pyhyyttä muistelemma aina”

– Eero Järnefelt

Luolavierailun jälkeen Seikkailuyhtiö Vaara oli järjestänyt meille myös Chocodelin artesaanisuklaatastingin, joka oli ihana hemmotteluhetki aktiivisen pyöräilyn ja luolaseikkailun välissä ennen paluumatkaa. (Tämä tasting on ostettavissa Vaaralta ja sen voi varioida myös tällaisen pyöräretken yhteyteen!) Samalla kun maistelimme herkullista suklaata, niin ihailimme vielä hetken luolan yläpuolelta avautuvia maisemia Pieliselle. Tässä retkessä oli kaikki palaset kohdillaan: vauhtia ja liikuntaa, historiaa ja mystiikkaa, maisemia ja suklaata. Voiko enempää toivoa?

Suklaatasting Kolilla

Kolilla sinua hemmotellaan!

Koli ei tarjoile kuitenkaan pelkkiä upeita luontokohteita ja aktiviteetteja, vaan myös sitä kunnon hemmottelua! Täällä todella yhdistyy sanat luonto ja luksus, sillä mukavan retkipäivän päätteeksi oli aivan ihanaa pulahtaa Koli Relax Spa:n poreisiin, nauttia hemmottelusaunojen löylyistä, sekä käydä illallisella hotellin Grill It! Kolin ravintolassa. jossa makunystyröitä oikein kiusoiteltiin mitä maittavimmilla mauilla ja ihanan ylellisellä tunnelmalla.

Grill It! Koli ravintola

Koli Relax Spa on aikuiseen makuun sopiva kylpylä, jossa useiden altaiden lisäksi on esimerkiksi todella hauskat elämyssuihkut! Myös retkikengissä muhineet jalkamme ja tuulen tuivertamat kasvomme saivat hemmottelua, sillä Spa:han saa mukaan Lumenen ihonhoitopaketin, joista kolme ensimmäistä (jalkakylpy, kasvokuorinta ja naamio) voidaan toteuttaa jo Spa:n puolella. Hotellin kaikissa huoneissakin on muuten Lumenen laadukkaat saippuat ja shampoot, joiden ansiosta minunkin kutreista tuli niin silkkisen pehmeät, että äimistelin sitä aivan tosissaan matkamme jälkeen!

Koli Spa hemmottelua

Hotellissa oli välitön ja rento tunnelma. Henkilökunta oli avuliasta ja tuntui, että meistä todella pidettiin täällä huolta! Hotellin sijainti on vain kertakaikkisen mieletön ja Pielisen maisemat ovat aina läsnä niin aulassa, ravintolassa, Spa:ssa ja nautimmepa näköaloista myös aamupalalla terassillakin. Ruoka oli järjettömän hyvää sekä aamupaloilla että illallisilla, ja unet teemahuoneiden hyväilyissä maittoivat paremmin kuin yleensä hotelleissa.

Aamupala Kolilla oli mieletön

Tänne todellakin haluan tulla vielä joskus oikein kunnon romantiikka/aktiivilomalle!

Psst! Kolin kylälle avautuu juhannuksena 2023 myös toinen hotelli: Break Sokos Hotel Kylä!

Ps: Toistaiseksi Kolin stoorit ovat kiinnitettynä kohokohtiin Instagramissa, joten siellä vielä paljon lisää!

Seikkailuterveisin:

Seikkailumuikku – ei mikään normi muija!

Lue myös nämä:

Bomba on nykykarjalaisen luksuksen keidas

Bomba on nykykarjalaisen luksuksen keidas

Tämä matka on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä: Break Sokos Hotel Bomba / Pohjois-Karjalan Osuuskauppa kanssa. Bomban Spa Bomba on täyteläinen lomakeidas Pielisen rannalla Pohjois-Karjalassa, jossa luonto, mielenrauha, ylellisyys ja historia yhdistyy. Itse Bomba...

lue lisää
Sähköfatbike vei Haltin huipulle!

Sähköfatbike vei Haltin huipulle!

Kaupallinen yhteistyö: E/FAT 1000W sähköfatbike. Sähköfatbike on loistava kumppani seikkailussa kuin seikkailussa, ja sen me todella saimme kokea, kun poljimme E/FAT sähköfatbikeilla Haltille! Tästä alhaalta pääset katsomaan reissusta tehdyn elokuvan, mutta lue myös...

lue lisää
Kanerva

Kanerva

Hyvänmielen ulkoilua ja iloisia seikkailuja ympäri kaunista Suomea. Jalan, pyöräillen, retkiautoillen, hiihtäen taikka meloen. Lapin tuntureilta järvien aalloille ja hohtavilta hangilta kankaisille metsäpoluille.

Tavoitteena pyrkiä tyynnyttämään seikkailunjanoa useammin kuin kalenterissa riittää sivuja.

Kategoriat

Muikun nurkka

Ajatuksia ulkoilusta, luonnosta ja elämästä.

Seikkailustoorit

Tarinoita leirinuotion ääreltä.

Seikkailuvinkit

Näillä eväillä parempiin seikkailuihin.