Iloisia seikkailuja ympäri kaunista Suomea

Tämä on Seikkailumuikku-blogi. Verkkosivulle pääset tästä:

Haasteet seikkailuun ja retkeilyyn -2020

tammi 12, 2021 | Seikkailuvinkit

Uutena vuotena 2020, eli vuosi sitten, päätin aloittaa pienen kasan haasteita, joilla rikastuttaisin seikkailuvuottani. Olin seurannut paljon Facebookin eri retkeilyryhmiä ja löytänyt paljon erilaisia seikkailun ja eräilyn täyteisiä haasteita, joista kiinnostuin. Ensimmäisenä päätin, että haluan aloittaa pidemmän seikkailuhaasteen, joka kestäisi niin kauan kuin kestäisi ja joka veisi minut ympäri Suomea ja suoraan kansallisaarteiden ytimiin: kansallispuistohaaste. Sitten ajattelin, että olisipa hauska, jos olisi joitakin vuoden mittaisiakin haasteita, joten mukaan tuli kaksi vuosihaastetta, joiden suoritusaika olisi vain vuosi 2020 eikä yhtään enempää.

Minä tervehtimässä Hetta-Pallas reittiä korkealla tunturilla

The one and only: Kansallispuistohaaste

Aloitus vuodesta 2020 eteenpäin ja täysin nollasta ilman, että laskisin siihen mukaan aiemmin haasteen ulkopuolelta käytyjä kansallispuistoja, joita siis oli toki jo kymmenkunta. Tämä haaste ei siis ole vuosihaaste, onhan kansallispuistoja nyt jopa 40! Ei, tämän halusin vain aloittaa puhtaalta pöydältä uutena vuosikymmenenä ilman, että siihen oli määritelty mitään suorittamisaikaa, vaikka joitakin sääntöjäkin loin: kansallispuistoa pitää kiertää sen verran, että voi sanoa tietävänsä/nähneensä siitä jotain. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että suoritan alueella jonkinlaisen minivaelluksen eli esimerkiksi noin 10km pituisen lenkin. Kansallispuistossa minun tulee myös yopyä vähintään yksi yö mikäli tämä on sallittua. Mikäli ei ole, niin voisin esimerkiksi yöpyä kansallispuiston läheisyydessä sallitulla paikalla.

Kansallispuistohaastetta tekee monet juurikin näin kuten itse olen kuvaillut, mutta useat tekevät myös ilman yöpymisiä. Jos haluaa kerätä ansallispuistomerkkejä, niin niitä löytyy monenlaisia. On näitä puolikkaan kämmenen kokoisia kangasmerkkejä mitä itse kerään, sekä pinssejä ja magneetteja. Näitä voi ostaa mm. netistä esim. Retkipaikka.fi:stä tai Scandinavian Outdoorilta sekä kansallispuistojen luontopisteistä ja infoista. Kansallispuistoista merkkeineen on myös vasta tehty kartta. Kansallispuistoisto on tehty paljon myös opuksia mistä voi kansallispuistobongari löytää uusia juttuja koettavaksi helposti ennen puistoissa vierailua.

Minä seison keskellä aurinkoisen tyyntä järveä

Vuoden 2020 vuosihaasteet olivatkin sitten:

Nuku yö ulkona -haaste
Tämä haaste löytyy jopa ihan omana ryhmänään Facebookista nimellä: ”Nuku vähintään yksi yö ulkona joka kuukausi -haaste!” Ja sitähän se juuri onkin, eli pitää nukkua ulkona vähintään yksi yö joka kuukausi. Tämä oli 2020 vuosihaasteeni, eli tarkoitus oli aloittaa tammikuussa ja lopettaa joulukuussam vähintään siis 12 yötä. Olin päättänyt, että pyrkisin siihen ettei homma mene siihen, että nukkuisin aina vain yhden yön leppoisasti parvekkeella, vaan menisin aina retkille tämän suorittamaan.

Jotkut laskevat nuku yö ulkona -haasteeseen mukaan myös kylmien tupien yöt, eli esimerkiksi autiotuvat yms. retkeilytuvat, kodat ja kammit sekä jopa lasitetulla parvekkeella nukkumiset sun muut. Taas on vain yksin päätettävä miten itse sen haluaa tehdä. Minulle tärkeintä oli se, että voin rehellisesti voivani sanoa nukkuneeni ulkona ja jopa kylmässä.

Ui järvessä -haaste
Toinen vuosihaasteeni oli ui järvessä haaste, jossa tarkoitukseni oli uida vähintään 30:ssä järvessä, lammessa tai meressä. Aikaa koko vuosi ja ja pelkkä kastautuminen ei riittänyt vaan piti ihan oikeasti ottaa edes joitakin uintivetoja. Kikkahommiin jouduttiin jälleen sääntöjen kanssa, sillä kuten kaikki tietää on Suomessa paljonkin järviä mitkä ovat yhteydessä toisiinsa mutta nimi muuttuu esimerkiksi sillan kohdalla. Minun tarkoitukseni oli kuitenkin, että järveen piti mennä aina rannalta johon sen niminen järvi tulee. En siis voinut tehdä niin, että lähden uimaan rannasta sillan vierestä, uin sillan ali toiselle puolelle ja palaan takaisin vaan tuli uimaan lähteminen tulla aina rannasta. Meretkin tuli laskea niin, että meressä uinti per kaupunki. Vaikka meillähän on Suomessa vain yksi meri, niin ajattelin että halutessani voin laskea mukaan polskimisen Porvoossa sekä Helsingissä. Tai vaikka Turussa ja Kalajoella. Kukin tekee miten lystää.

Minä kodassa valmistamassa ruokaa trangialla

2020 päättyi, miten ne haasteet sitten sujuivat?

No varsin hyvin! 2/3 onnistui yli odotusten!

Kansallispuistohaaste:

Seikkailin ja yövyin jopa neljässä eri kansallispuistossa. Lähikansallispuistossani Nuuksiossa retkeilin ja yövyin usein ja sinne upposi toukokuussa yksin-metsässä-yöpymisen -neitsyyskin. Toisena tuli hieno Kolin kansallispuisto heinäkuussa, jossa pääsin äärimmäisen pitkästä aikaa vaellukselle eli kiersimme kaverin kanssa Herajärven pohjoisen kierroksen 35km (+ meidän omat sekoilut eli varmaan voidaan lisätä ainakin 10km lisää). 3 päivää ja 2 yötä tuli reitillä vietettyä, joista ensimmäinen yö virallisesti kansallispuiston puolella Lakkalan telttailualueella, ja toinen yö Ryläyksellä ei-kansallispuiston puolella, sillä niin se reitti kulkee. Kolmantena yönä kun jäin alueelle kuvailemaan kaverin lähdettyä, vietin vielä yhden yön kansallispuiston puolella eräällä telttailupaikalla Pielisen rannassa. Kolmantena kansallispuistona nappasin elokuussa Pallas-Yllästunturin kansallispuiston Hetta-Pallaksen yksinvaelluksella, jossa tuli vietettyä kaikki 55km pituisen reitin 3 yötä. Viimeisenä vuoden 2020 kansallispuistona nappasin marraskuussa Liesjärven kansallispuiston, jonne menimme parin kaverin kanssa ensiksi kiertämään aluetta päiväksi jonka jälkeen siirryimme autolla eräälle telttailupaikalle joka ei ollut reitillämme

Eli vuonna 2020 ansaitsin kansallispuistomerkkini:

  • Nuuksion kansallispuisto
  • Kolin kansallispuisto
  • Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
  • Liesjärven kansallispuisto

Nuku yö ulkona -haaste

Tämä haaste meni loistavasti! Nukuin kaikkina kuukausina ulkona ja kaikkina paitsi yhtenä kertana se ulkona yöpyminen oli ihan kunnon retki. Vain yhtenä kuukautena eli joulukuussa 2020 nukuin pihapiirissä mummilan kylmässä kodassa. Kaikkiin muihin yöpymisiin saavuin rinkka selässä. Tämän haaste opetti paljon, sillä nyt voin sanoa millä tavoin kylmässä kelissä pärjään nukkua ulkona makuupussissa! Ja se on aika tärkeä taito se. Eli vuonna 2020 nuku yö ulkona -haaste virallisesti läpi 12/12. Vaikka toki niitä öitä tuli reilusti enemmänkin ulkona nukuttua kuin vain 12.

Ui järvessä -haaste

No tämä ei sitten mennytkään ihan niin hyvin. Selittelyjä ei nyt ole sen ihmeempiä sanoa kuin että viime blogipostaus kertoo ehkä vähän miksei aina ihan lähtenyt. Uituja järviä ja lampia sekä yksi meri tuli yhteensä 23 kappaletta. Pohjoisin uinti oli Hetta-Pallas reitin Hannukurun järvessä ja eteläisin Porvoossa meressä. Siihen väliin mahtuu kaikki loput. Listaa pidin puhelimeni muistiinpanoissa ja valitettavasti numeroon 23 jäin tällä kertaa. Eli ui järvessä -haaste epäonnistui. Olisi pitänyt pitäytyä 20:ssä järvessä mutta pitäähän sitä olla vähän haastetta elämässä (:

Minä Kolin Herajärven kierroksella katselen auringonlaskua kalliolla

2021 – mitä sitten tapahtuu? Mitä haasteita tulee?

Vuodelle 2021 onkin jo yhdessä Instagram-seuraajien kesken päätetty täysin uudenlainen konsepti Seikkailumuikun haasteita. Mitä ne ovat ja mitä niistä ajattelen – niistä heti seuraavassa blogipostauksessa! 😉 Voin kuitenkin sanoa, että äärimmäisen innoissani niistä jo olen!

Puspus!
-Muikku

Lue myös nämä:

Kanerva

Kanerva

Hyvänmielen ulkoilua ja iloisia seikkailuja ympäri kaunista Suomea. Jalan, pyöräillen, retkiautoillen, hiihtäen taikka meloen. Lapin tuntureilta järvien aalloille ja hohtavilta hangilta kankaisille metsäpoluille.

Tavoitteena pyrkiä tyynnyttämään seikkailunjanoa useammin kuin kalenterissa riittää sivuja.

Kategoriat

Muikun nurkka

Ajatuksia ulkoilusta, luonnosta ja elämästä.

Seikkailustoorit

Tarinoita leirinuotion ääreltä.

Seikkailuvinkit

Näillä eväillä parempiin seikkailuihin.