Kaupallinen yhteistyö: Vihreän kullan kulttuuritien kehittämishanke. Matkailutie Etelä-Savossa. Same post in English.
Vihreän kullan kulttuuritie on autolla, pyörällä tai jalan kuljettava Etelä-Savon ainoa virallinen matkailutie, jonka pituus on kokonaisuudessaan 251 km. Kauniiden metsämaisemien ja sinisenä välkehtivän Saimaan läpi kiemurtelevan reitin varrella matkailija pääsee tutustumaan alueen rikkaaseen kulttuuriperintöön, joka on kautta aikojen kytkeytynyt vahvasti metsään – eli vihreään kultaan. Matkan varrella on monia upeita luontopolkuja ja- kohteita, kävelyreittejä, historiallisia rakennuksia ja nähtävyyksiä sekä myös alueen yrittäjien monipuoliset palvelut, tuotteet ja tapahtumat, joista osa on jopa suunniteltu ja kehitetty varta varten reittiä varten. Matkan voi tehdä nopeasti muutamassa päivässä ja paikassa vieraillen, tai pidemmän kaavan mukaan käyttäen reitillä vaikka viikon, jolloin ehtii varmasti käymään jokaisessa kohteessa ja perehtymään jokaisen alueen mielettömään luonto-, kulttuuri- ja historiatarjontaan, sillä tekemistä, näkemistä ja kokemista tällä matkailutiellä riittää!
Tässä blogitekstissä esittelen Vihreän kullan kulttuuritien kaikki tarvittavat tiedot matkailutiestä täysillä nauttimiseksi; kuten mitä reitti sisältää, miten kulkea, missä käydä ja missä yöpyä.
Matkailutien viralliset kohteet, reitti ja kartta
Vihreän kullan kulttuuritie on 251 km pitkä matkailutie ja kulkee Mäntyharjulta Ristiinan, Puumalan, Sulkavan, Savonlinnan ja Punkaharjun kautta Putikkoon. Reitin voi kulkea kummin päin tahansa. Vihreän kullan kulttuuritie on merkitty kuvan kaltaisin kyltein.
Matkailutielle on koostettu 16 virallista nähtävyyttä ja käyntikohdetta, jotka ovat maisema-, luonto- ja kulttuuriaiheisia. Jokaisessa kohteessa sijaitsee Vihreän kullan kulttuuritien virallinen esittelytaulu. (Taulu on sijoitettuna aina Outdooractivesta löytyvien käyntikohteiden sijaintitäppien mukaan.)
Vihreän kullan kulttuuritien viralliset käyntikohteet ovat listattuna tässä: (muutamiin laitettu sulkuihin tarkennus missä virallinen kyltti sijaitsee, muuten kyltit sijaitsevat kohteiden parkkipaikoilla)
- Vihantasalmi (Vihantasalmen Nesteen takana)
- Miekankoski
- Mäntyharjun kirkonkylä (Mäntyharjun kirkon parkkipaikka)
- Pien-Toijolan talonpoikaismuseo
- Astuvansalmen kalliomaalaukset
- Lietveden maisematie (Lietveden maisematien kahvila)
- Puumalan saaret (Imatrantie 124, Puumalan levähdysalue)
- Syrjäsalmen kalliomaalaukset
- Karjulanmäen kivikirkko
- Pisamalahden linnavuori
- Sulkavan soudut (Sulkavan soutustadion)
- Vilkaharju (Vilkaharjun luontopolun parkkipaikka)
- Savonlinna (Harjusilta 14, Kahvio Hannu ja Kerttu levähdysalue)
- Savonlinnan laivaliikenne (Satamapuistonkatu, matkustajasataman ja torin kupeessa)
- Punkaharjun kansallismaisema (Punkaharjun Harjutie 597, levähdysalue)
- Putikko (Putikon vanhan aseman piha)
Matkailutie Outdooractivessa
Matkailutie on perustettu jo 2000 luvulla, mutta kehittämishankkeella tuotu nyt tähän päivään. Vihreän kullan kulttuuritien reitti, kaikki viralliset käyntikohteet, kuten myös luontopolut ja yhteistyöyritykset palveluineen löytyvät kaikki Outdooractive sovelluksesta. Sovellus on ladattavissa puhelimeen sovelluskaupasta, mutta portaali löytyy myös netistä: https://www.outdooractive.com/fi/
Outdooractive on kansainvälinen reittiportaali ulkoiluun, urheiluun ja matkailuun, joka sisältää kattavasti erilaisia reittejä (patikointi, vaellus, pyöräily, hiihto, kiipeily ym.) ja luontokäyntikohteita ympäri Suomea ja maailmaa. Outdooractivessa on GPS navigointi ja ilmainen reittisuunnittelu, jonka ansiosta eri kohteisiin on helppo navigoida suoraan tai halutessasi Outdooractivesta voi ladata GPX-reittikartan omaan navigointilaitteeseen. Outdooractive on käyttäjälleen ilmainen, mutta sisältää myös halutessaan maksulliset Pro ja Pro+ jäsenyydet, jotka mahdollistavat mm. offline-kartat.
Outdooractive on ikäänkuin reitin mukana kulkeva henkilökohtainen matkaopas. Reitin käyntikohteista on sovelluksessa tekstiesittelyt, jota kautta saa lisätietoa esimerkiksi kohteen historiasta tai palveluista, mutta tärkeimpänä asiana se tietenkin ohjeistaa kulkemaan reitillä ja näyttää missä mitäkin on.
Jokaisella virallisella käyntikohteella on myös fyysinen Vihreän kullan kulttuuritien esittelytaulu. Viralliset esittelytaulut on sijoitettu samoihin kohteisiin kuin mihin täppä Outdooractivessa osoittaa. Taulut ovat reitillä yleensä heti tien vieressä levähdysalueella, ja niiden luona kannattaa aina pysähtyä, sillä sitä kautta saa paljon lisää tietoa alueesta.
Äänitarina kuljettaa mukanaan
Kehittämishankkeella matkailutielle on tehty aivan upea äänitarinasarja Glopas sovellukseen, joka alkaa soittamaan äänitarinoita automaattisesti kun reitillä kuljetaan oikean kohdan ohi. Äänitarinoissa syvennytään muun muassa metsäsuhteeseen, historiaan, kansantaruihin ja alueen esittelyyn erilaisten tarinoiden muodossa.
Glopas sovelluksen saa ladattua puhelimeen ilmaiseksi sovelluskaupasta.
- Salli Glopas-sovellukselle sijaintitiedot ”aina”, jotta tarinat käynnistyvät myös silloin kun puhelimen näyttö on pimeänä.
- Vihreän kullan kulttuuritien äänitarinasta on kaksi eri kokoelmaa suomeksi ja englanniksi: Mäntyharjulta lähtevä ja Putikosta lähtevä. Valitse siis oikeaan suuntaan kulkeva kokoelma, niin tarinat soivat oikeissa kohdissa.
- Tarinapalluroita on oransseja ja violetteja. Oranssit toimivat sellaisina, että niitä voi kuunnella mistä vain ja violetit ovat sellaisia, että on mentävä palluran ohi, jotta tarina avautuu kuunneltavaksi.
Äänitarinat syvensivät alueen tietoutta ja odotin niitä aina suurella innolla. Äänitarinat kertoivat niin historiasta, paikasta yleensä kuin myös tunnelmia ja kokemuksia metsästä. Näitä äänitarinoita kuuntelee mielellään niin lapset kuin aikuiset!
Matkailutie vinkki ja käyntikohde kerrallaan
Kun on lähdössä matkailutielle, suosittelen suunnittelemaan käyntikohteet ja pysähdykset etukäteen, sekä selvittämään mitä eri palveluja haluaa käyttää ja varata ne jo etukäteen. Näin on paljon mukavampi kulkea reitillä, kun tietää paremmin mitä kaikkia vaihtoehtoja matkalla on ja pystyy suunnittelemaan ajankäytön oikein. Palveluiden, joiden aukiolot kannattaa tarkistaa ja/tai tehdä varaus etukäteen ovat: kahvilat, ravintolat, teatteriesitykset, konsertit, museot, opastetut retket, tapahtumat sekä tietenkin hotelli- tai majataloyöt. Vaikka matkailutie ja sen monien yrittäjien palvelut ovat auki vuoden ympäri, on kesä reitin kuuminta aikaa (varsinkin heinäkuu). Silloin tekemistä ja tapahtumaa riittää valinnanvaikeuteen saakka, mutta toki myös ihmisiä. Yleisesti kesäkausi on suosittu matkailukausi ja silloin on eniten vaihtoehtoja ja tarjontaa kaikkeen myös aikatauluineen, mutta itse kuljin reitin lokakuun alussa 2022, ja se oli myös aivan mahtavaa upean ruskan keskellä!
Kuljin reitin aloittaen matkani Putikosta ja viettäen matkailutiellä aikaa 3 täyttä päivää ja 2 yötä, joka on hyvä aika tutustua matkailutiehen. Matkasin retkeilyautolla ja nukuin yöni puskaparkeissa. Tein ja näin paljon, mutta suosittelen varaamaan aikaa enemmän, mikäli haluaa käydä useammissa kohteissa rauhassa ja pysähdellä ihailemaan maisemia aina kun siltä tuntuu. Reittiä voi toki myös pätkittää; esimerkiksi jos yöpyy Savonlinnan tai Mikkelin alueella, pystyy reittiä käymään läpi useana päivänä tehden ympyrälenkkejä.
Seuraavaksi kerron kulkemani matkailutien alue, vinkki ja käyntikohde kerrallaan, ja listaan jokaiselle alueelle myös sellaisia paikkoja ja palveluja, joita itse en käyttänyt, mutta jotka tekevät yhteistyötä Vihreän kullan kulttuuritien kanssa. Koska itse kuljin aloittaen Putikosta, on listaus nyt myös sen suuntainen, mutta kuten sanottua, on matkailutie kuljettavissa niin äänitarinan kuin Outdooractivenkin myötä kummasta suunnasta tahansa.
Putikko
Putikko on kylä Savonlinnan Punkaharjulla. Aloitin matkani aamulla ajaen autoni Putikon vanhan asemarakennuksen pihaan Putikon Vihreän kullan kulttuuritien kohdekyltin viereen ja heti ensimmäiseksi pääsin kuuntelemaan Glopas sovelluksesta Putikon historiikista. Sitten nappasin Outdooractivesta ”Putikon kyläkierros” nimisen reitin auki (pitää hakea tällä nimellä), ja lähdin kävelemään sovelluksen opastamana 1,1km pituista kyläkierrosta samalla Outdooractivesta opastekstejä lukien, joita kierroksella oli seitsemän. Mukava ja nopea kierros, jossa oppi paljon historiasta!
Putikon vanhalla asemalla asuu ja työskentelee Saviseppä Hannu Sairanen, jota kävin kierroksen jälkeen tapaamassa. Hannu on valmistanut ja myynyt keramiikkaa jo 37 vuotta ja Hannua todellakin kannattaa käydä moikkaamassa! Juttua riittää savolaiseen tyyliin ja hänen upeita saviastioitaan voi ostaa vuoden ympäri. Talvikautena Hannun voi tavata työn ääreltä ja saada mahdollisesti työnäytöksen kuinka savesta muotoutuu dreijauksella upea luomus, mutta kesäisin Hannu pitää ulkomakasiinissaan upeaa kesähuonetta, jossa hän myy talven aikana valmistamiaan keramiikkatöitä yhdessä taidegraafikko Ritva Kososen taiteen kanssa. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!
Punkaharju
Seuraavaksi matkasin iloinen uusi puurokuppi kainalossani kohti minulle rakkainta tiepätkää, eli Punkaharjun Harjutietä! Matkan aikana kuuntelin upeita äänitarinoita alueesta ja ihailin harjutien syksyisen sumuista maisemaa. Harjutie on ikoninen, joten tätä tiepätkää ei kannata kaahata vain läpi, sillä tie kätkee sisäänsä upeat maisemat, uimarannan kahvilalla, J.L. Runebergin kummun sekä kivoja metsäpolkuja, kuten myös kaksi seuraavaa kohdettani:
Hotelli Punkaharju tarjoaa majoitusta sekä ravintola- ja tapahtumaelämyksiä Saimaan rannalla Saimi Hoyerin johdolla. Hotelli on aivan upea ilmestys keskellä kauneinta harjumaisemaa, jonka tarjontaan todella kannattaa tutustua! Sulan veden aikaan touko-lokakuussa Hotelli Punkaharjulta on saatavissa ennakkovarauksella myös upea luontoelämys – Salainen souturetki – joka on kehitetty Vihreän kullan kulttuuritien kulkijoille. Siinä pääsee herkullisen picnic korin kanssa soutelemaan upealle Valkialammelle ja lukemaan picnic koriin kätketyn tarinan. Pelkästään lokakuisen sumuisessa säässä souteluretki yksikseni oli taianomainen ja hotellin ravintolan valmistamat herkut veivät kielen mennessään. Annoin mieleni harhailla romanttisissa kuvitelmissa ja mietin, miltäköhän täälläkin on Zachris Topeliuksen aikaan näyttänyt ja tuntunut.
Maukkaan picnic lounaan jälkeen siirryin harjutien toiselle puolelle Metsämuseo Lustoon, jossa pääsin tutustumaan suomalaiseen metsänhoitoon aikojen alusta alkaen. Museon suuri koko ja monipuolisuus yllätti. Museossa viihtyy varmasti niin lapset kuin aikuiset, sillä kaikille on jotakin. Kaikista mielenkiintoisinta mielestäni oli nähdä, miten metsiä on alettu aikoinaan kasvattaa, hyödyntämään ja millä menetelmillä hakkaamaan ja kuljettamaan puuta ympäri Suomea.
Lopuksi kävin lukemassa vielä Punkaharjun Harjutien Vihreän kullan kulttuuritien kohdekyltin, joka sijaitsee harjutien päässä lähellä Hotelli Punkaharjua, ja jatkoin siitä sitten matkaani kohti Savonlinnaa.
Lisävinkkeinä Punkaharjun seudulle:
-Heti Lustoa vastapäätä on Aseman Taidelaituri, jossa on vuosittain vaihtuva näyttely, joka on avoinna kesällä päivittäin ja talvella tapahtumien yhteydessä. Todella mielenkiintoinen ja monipuolinen paikka, jossa itse tulee käytyä melkeinpä joka kesä!
-Toisena vinkkinä on islanninhevosiin erikoistunut Vaellustalli Aurinkolaukka, joka tarjoaa 1-3h maastoratsastusta, ratsastusvaelluksia ja leirejä. Ratsastustalli sijaitsee Hiukkajoella, pienen ajomatkan päässä Punkaharjulta.
Savonlinna
Vihreän kullan kulttuuritien matkailutie kulkee Savonlinnan keskustan läpi. Savonlinna on ehdottomasti paikka, johon kannattaa varata aikaa, sillä vuonna 2020 valitussa Suomen parhaimmassa kesäkaupungissa riittää tekemistä! Savonlinnan torin legendaariset lörtsyt ja muikut, maisemaristeilyt Saimaalla, Savonlinnan oopperajuhlat ja upea Olavinlinna ovat jo heti sellaisia, mihin suosittelen tutustumaan! Käyntiajankohdaksi suosittelen todellakin heinäkuuta, sillä silloin kaupunki täyttyy Oopperajuhlien väestä ja menoa ja vilskettä löytyy.
Koska ensimmäinen päiväni matkailutiellä alkoi jo hämärtymään iltaan, kävin Savonlinnassa vain lukemassa matkustajasataman Vihreän kullan kulttuuritien kohdekyltin ja kuuntelemassa matkailutien kulkijoille kätketyn äänitarinan Olavinlinnan edustalla Tallisaareessa, jonne pitää mennä kävellen. Lokakuinen Olavinlinna oli valaistu upeasti ja äänitarina johdatti mukanaan historialliseen läheltä piti -tapahtumaan Olavinlinnan edustalle. Hämärän laskeuduttua jatkoin matkaani kohti Sulkavaa, mutta välissä pysähdyin myös Savonlinnan kohdekyltin luona Hannun ja Kertun kahvilalla valtatie 14:sta.
Lisävinkkeinä Savonlinnaan:
–Savonlinnan oppaat tarjoaa erilaisia opastettuja kierroksia eri teemoin Savonlinnan ja Punkaharjun seudulla. Kesäisin takuulähdöt, muutoin varattavissa ryhmille.
–Lettukahvila Kalliolinna on kesäkahvila Savonlinnan keskustassa Casinosaarilla. Tarjolla erilaisia lettuannoksia ja kahvilatuotteita. Ympärillä hienot ulkoilureitit. Kahvilalle ei pääse autolla.
-Maisema- ja teemaristeilyt Savonlinnan matkustajasatamasta tarjoaa Savonlinnaristeilyt ja VIP Cruise.
Myös Blue Lake Cruises järjestää lähtöjä kesäisin Savonlinnasta, mutta myös muualta kuten Järvisydämestä ja Savonrannalta.
–Loikansaaren lomamökit tarjoavat mökki- ja huvilamajoitusta sekä aktiviteetteja. Sijaitsee noin 16 kilometriä Savonlinnasta Sulkavan suuntaan, lähellä Vihreän kullan kulttuuritien Savonlinnan yleiskylttiä.
Sulkava
Matkailutien ensimmäisen yöni vietin Sulkavan Vilkaharjulla puskaparkissa Saimaan rannalla. Matkailutie ei kulje Vilkaharjun läpi, mutta Vilkaharju on yksi Vihreän kullan kulttuuritien virallisista käyntikohteista, joten se kannattaa ajella läpi aina mielettömän isolle Vekaransalmen sillalle asti, jossa itse olen tykännyt käydä kesäisin kävelemässä ja ihailemassa maisemia. Vilkaharjulla sijaitsee myös opastekyltein varustettu Vilkaharjun luontopolku, joka kätkee sisälleen nuotipaikan, upeita maisemia, vanhan tervahaudan sekä yhden Suomen isoimmista siirtolohkareista. Luontopolun parkkipaikalta löytyy myös Vilkaharjun Vihreän kullan kulttuuritien kohdekyltti.
Sulkava on pieni kaunis kunta Saimaan syleilyssä, joka on erityisesti tunnettu mahtipontisista Sulkavan Suursouduistaan. Joka heinäkuiset Suursoudut ovat yksi Vihreän kullan kulttuuritien kohteista, sillä soudut edustavat myös tärkeää puu- ja kirkkovene perinnettä Saimaalla ja ollen jopa koko maailman suurin puu- ja kirkkovenekilpailu. Virallinen kohdekyltti löytyy Soutustadionilta.
Sulkavalla sijaitsee myös Vihreän kullan kulttuuritien käyntikohteet Sulkavan Pisamalahden Linnavuori (lisätietoa myös täältä) ja Karjulanmäen kivikirkko, jotka sijaitsevat matkalla Puumalaan. Molempien kohdekyltti löytyy parkkipaikalta. Linnavuori on aivan huikea paikka niin historialtaan kuin maisemiltaan, ja minulle rakas paikka jossa käyn joka kesä mökiltämme käsin.
Koska Sulkava on minulle kovin tuttu, kävin nyt vain yöpymässä Vilkaharjulla ja pyörähtämässä kohdekylttien luona kuunnellen samalla äänitarinoita jatkaessani toisena päivänä matkailutietä kohti Puumalaa.
Lisävinkit Sulkavalle:
– Tiittalan kartano tarjoaa majoitusta, tapahtumia, konsertteja ja tilojen vuokrausta yksityiskäyttöön vanhassa kartanomiljöössä Sulkavalla. Tiittalan kartanon Vohvelikahvila on myös kesän herkullinen kohokohta, ja suosionsa takia nykyisin auki myös useina talviviikonloppuina. Tiittalalla on myös Sulkavan keskustassa Rantamakasiini kesäterassi.
–Sulkavan Oravanpesät on Sulkavalla toimiva majoitusyritys Oravareitti melontareitin varrella. Mökkimajoitusta, saunat, välinevuokraa. Toimii Juva Campingin kanssa reitin ylläpitäjinä ja tarjoaa melontaopastusta ja melontapalveluja.
– Sorjosen lomamökit tarjoaa mökkimajoitusta Sulkavalla.
Puumala
Matkailutie kulkee Sulkavalta Puumalaan Partalansaaren kautta, eli tiedossa on niin korkeaa siltaa kuin lossikyyti! Kuten Sulkavan kappaleessa tuli jo mainittua, on matkalla Puumalaan Sulkavan Linnavuori ja Partalansaaressa Karjulanmäen kivikirkko, mutta itse Puumalan puolella ennen Puumalaa on suoraan tien vieressä Syrjäsalmen kalliomaalaukset, jonne on vain lyhyt kipaisu tieltä. Nyt en käynyt täällä, sillä minulla oli varattu lounas Puumalaan.
Matkani taittui mukavasti retkiautollani körötellen ja äänitarinoita kuunnellen. Juuri ennen Puumalaa on Sulkavalta päin tultaessa levähdysalue, jossa on Puumalan Vihreän kullan kulttuuritien kohdekyltti, joka kertoo Puumalan saaristosta. Puumala on todealla suosittu mökkipitäjä, ja yksi Saimaan ehdottomista helmistä! Täällä veneilykulttuuri on suosiossaan kutsuen tutustumaan kaikkiin Puumalaan saariin ja ehkä näkemään myös Saimaannorpan. Myös Puumalan Norppareitti on mukava päiväretkireitti jalankulkijoille. Puumalan keskusta on kesäisin vilkas ja venesatamassa on niin ravintolaa kuin toria. Korkealle Puumalansalmen sillan päälle johtaa venesatamasta lasihissi.
(HUOM: Puumalasta kertova kappale jaettu alaotsikoilla muutamaan pätkään, koska täältä on paljon sanottavaa.)
Puumala – Sahanlahti
Puumalasta 8km pohjoiseen on Sahanlahti Resort, jonne nyt menin lounaalle sekä tutkimaan uutta virtuaalista AR-äänitarinamatkaa, joka on tehty Sahanlahden pihamaalle. Sahanlahden historiasta on pakko kertoa: se ylettyy aina vuoteen 1764 perustetun, nykyisin jo hävinneen, vesisahan ympärille. Yhden Saimaan alueen vanhimmista sahalaitoksista toiminta jatkui lähes 200 vuotta, josta nyt on jäljellä muistuttamassa meitä entisaikojen sahatoiminnasta enää kosken vanhat uittorännit. Sahanlahti Resort on siis vanhan sahan ympärille rakentunut resortti, jonka päärakennus on entinen sahanpäällikön asuinrakennus. Tässä talossa on vuonna 1883 syntynyt sahanjohtajan tytär Elsa Heporauta, joka tunnetaan mm. Kalevalaisten naisten ja Kalevala korun perustajana. Aivan mieletöntä historiaa siis koko paikka täynnä!
Lounas Sahanlahdessa oli paikallisten raaka-aineiden makujen sinfoniaa ja sain samalla kunnian jutella paikan emännän kanssa Sahanlahden historiasta, toiminnasta ja tulevista upeista uudistuksista, (joista kannattaa pitää korvat auki.) Sahanlahti resort tarjoaa majoitusta monilla eri muodoilla, saunomista, perinteisiä resort aktiviteetteja, välinevuokrausta ja onpa pihapiirissä myös oma vierasvenesatama Ravintola Rantamakasiinilla kuin oma kesäteatterinäyttämökin! Tapahtumaa, konserttia, teatteria, stand-uppia ja mitä vielä! Se mitä et Sahanlahdelta löydä lomaasi, et tarvitse.
Suosittelen kuitenkin lämpimästi kiertämään Vihreän kullan kulttuuritietä varten suunnitellun ja kaikille avoimen uuden Sahanlahden virtuaalisen äänitarinaradan ”Aikamatka Sahanlahteen”, johon tarvitset ladata Salmi-AR sovelluksen puhelimeesi. Äänitarina alkaa päärakennuksen edestä ja kertoo Sahanlahden historiasta siten, että koko perhe lapsista alkaen varmasti tästä tarinakierroksesta nauttii. Tarinakierrokseen ei mene kovin kauaa, 30min-1h on kuitenkin hyvä varata jos käy vain tämän kiertämässä. Minä nautin tästä tarinakierroksesta hurjan paljon ja opin myös uusia asioita!
Puumala – Lietveden maisematie
Seuraavaksi matkailutie tarjosi maisemiltaan jälleen parastaan, sillä mielettömän lounaan ja tarinakierroksen jälkeen pääsin ajelemaan upealla Lietveden maisematiellä Saimaata ihaillen. Maisematie on yksi Puumalan ihastuttavimmista teistä, ja tällä tiellä kulkee myös Puumalan saaristoreitti, joka on suunniteltu pyöräilijöitä varten. Lietveden maisematiellä on myös maisematien kahvila suuren sillan luona, jossa on myös maisemien ihailuun rakennettu näköalapaikka. Lietveden maisematie on myös yksi Vihreän kullan kulttuuritien kohteista, ja kyltti löytyy kahvilan luota.
Puumala – Taigatila
Varsin pian käännyin reitiltä tapaamaan Pienniemen Taigatilan Tiinaa (GuideTiina), jolla on upea vanha perinnetila retkikeskuksenaan Saimaan Haukkovuorien syleilyssä. GuideTiina on kokenut eräopas ja luonto- ja metsäterveyden personaltrainer, jonka opastamana pääsee tutkimaan Saimaan saloja niin meloen, pyöräillen, vaeltaen, lumikenkäillen tai retkiluistellen. Tiina myös vuokraa välineitä omatoimiretkiä varten, ja yhtenä Vihreän kullan kulttuuritien tuotteena onkin Outdooractiveen tulossa oleva ”Tarinallinen melontakierros Haukkovuorelle”, joka on n. 2h kestävä omatoimiseikkailu jossa melontvarusteet vuokrataan Tiinalta. Mutta jos ei halua lähteä omatoimiretkelle, voi myös ostaa Tiinan opastamia retkiä.
Tiina on mieletön persoona ja hänen kanssaan keskustelu kääntyikin heti luonnon ihmeisiin, mystiikkaan, henkimaailmaan ja luonnon parantavaan voimaan. Yhteistä iltapäiväämme väritti niin Tiinan shamaanirummun soitanta, päre-ennustukset kuin myös upea melontaretki Haukkovuorille. Meloessamme jo sateesta tyyntyneellä mutta tuulisella Saimaalla, kertoi Tiina alueen ihmeistä ja menneisyydestä, välillä näyttäytyvistä norpista kuin karsikkopuista ja viereisestä linnavuoresta.
Raudanlujuista eräosaamista kuin luonnon ymmärtämistä. Kaikkea aivan mieletöntä ja ihmeellistä – sitä voi odottaa Tiinalta! Meillä oli aivan upea iltapäivä yhdessä ja kuun jo noustessa mustalle taivaalle lähdin ajelemaan hieman takaisinpäin Lietveden maisematielle puskaparkkiin sillan alle, mielessäni vain useat tarinat ja energialataus leijuen.
Lisävinkit Puumalaan:
– Lakeland GTE on monipuolinen ohjelmapalveluyritys Puumalassa, joka tarjoaa niin villiyrttikursseja, kisailuohjelmaa, lumikenkäilyä, jääkelluntaa yms. kuin myös tarinallisia ja teemallisia risteilyjä ympäri Puumalaa. Erityisesti kevään norpparisteilyt suosittuja.
– Nestorinranta on Nestori Miikkulaisen kotipaikka Puumalan saaristossa. Nestorinranta tarjoaa majoitusta telttapaikoista huvilamajoitukseen, keväkahviloita ja kotaillallisia kuten myös välinevuokrausta, tilaussaunaa, opastettuja retkiä ja teemallisia luontopolkuja. Puumalan saaristoreitin lautat liikennöivät Nestorinrannan rannasta.
– Okkolan lomamökit / Ravintola Niinipuu tarjoaa mökkimajoitusta ja upean ravintolan Puumalan saaristossa. Tekemistä ja aktiviteetteja löytyy myös heidän kauttaan.
Ristiina
Heräilin kolmanteen eli viimeiseen päivääni puskaparkista Lietveden maisematieltä ja nyt auringon paistaessa matkani jatkui Puumalasta Ristiinaan. Matkalla poikkesin käymään reitin varrella sijaitsevassa sympaattisessa Hurissalon Salessa, joka oli kuin elävä muisto lapsuuden kyläkauppakokemuksesta!
Äänitarinat johdattivat reitilläni ja ihailin upeita metsä- ja maalaismaisemia kun ajelin autoni Astuvansalmen kalliomaalausten parkkipaikalle. Kalliomaalaukset ovat yksi Vihreän kullan kulttuuritien kohteista ja aivan äärimmäisen merkittävä esihistoriallinen muinaismuistokohde. Jätin autoni parkkipaikalle, ja lähdin innoissani tarpomaan kohti kalliomaalauksia selkeää metsäpolkua pitkin, joka lähtee parkkipaikalta lähtevän yksityistien alusta vasemmalle päin. Matka parkkipaikalta kalliomaalauksille on reilu 2 km, joten aikaa vierailuun kannattaa varata n. 2h.
En ollut lukenut tai kuullut tästä paikasta kovinkaan paljoa, vaikka tiesin, että paikka on merkittävä nähtävyys. Ja hitsi miten leuka tippui polviin kun maalaukset näin! Olin kuvitellut, että näen jotain summittaista söherrystä, mutta näky pysäytti ja sai aikaan sanattomuutta ja kylmiä väreitä. Kalliossa oli paljon aivan selkeitä punamultamaalilla tehtyjä kuvia, jotka ovat jopa 4 500-6 000 vuotta vanhoja, ja vielä Pohjois-Euroopan suurimpia! Vaikka paljon olenkin jo luonnossa liikkunut, en ole koskaan nähnyt mitään näin vaikuttavaa. Suosittelen tätä aivan ehdottomaksi pysähdykseksi kaikille, ja kannattaa muuten huomioida Glopas sovelluksen äänitarina, joka syttyy täällä soimaan.
Vaikuttavan retken jälkeen jatkoin matkaani Ristiinan keskustan läpi ja menin käymään myöhäisellä aamiaisella Tuukkalan tilalla, joka tarjoaa aamiaismajoitusta ja vuokramökkejä suoraan Vihreän kullan kulttuuritien varrella. Tuukkalan tila on vanha sukutila vuodelta 1710, ja erikoistunut vastuulliseen ja luontoa kunnioittavaan majoitustoimintaan. Vietin ihanan lähiruoka aamupalahetkeni omistajapariskunnan kanssa jutellen, jonka jälkeen kävimme tervehtimässä tilan kanoja ja pyöräilemässä tilalta vuokrattavilla sähköpyörillä katsomaan heidän upeaa laavuaan, jossa voi myös päästä majoittumaan.
Lisävinkit Ristiinaan:
–Pien-Toijolan talonpoikaismuseo on valtakunnallisesti merkittävä talonpoikaiskulttuuriympäristö. Pien-Toijola tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden tutustua jokseenkin täydellisenä säilyneeseen 1800-luvun maatilaan. Alueella on kaikkiaan 28 rakennusta 1700- ja 1800-luvuilta, jotka muodostavat poikkeuksellisen hyvin säilyneen kokonaisuuden. Talon pihapiiri monine hirsirakennuksineen on säilynyt pitkälti sellaisenaan.
Tämä paikka sijaitsee aivan Astuvansalmen kalliomaalausten parkkipaikalta vain 2,5km päässä.
– Uhkua on ohjelmapalveluita sekä ekologista majoitusta kelluvilla saunoilla tarjoava yritys, joka tarjoaa myös omatoimista ja ohjattua melontaa, kalastusta, retkeilyä, luontoruokailuja ja tapahtumia luonnossa.
– Ollinmäen viinitila on viinitila ja matkailuyritys Anttolassa. Oma puutarha, josta raaka-aineet viineihin. Ympärivuoden avoinna oleva viini- ja tuliaismyymälä sekä tilausravintola. Mökkimajoitusta sekä B&B majoitusta.
Mäntyharju
Seuraavaksi jatkoin matkaani Mäntyharjulle, jossa kävin tutustumassa Villa Auroraan, joka sijaitsee aivan Taidekeskus Salmelan ja Mäntyharjun kirkon kupeessa. Villa-Aurora on hulppea maalaishotelli, joka tarjoaa majoituksen lisäksi myös kokous-, juhla- ja koulutustiloja catering palveluilla, mutta varsinainen syy miksi nyt halusin tulla Villa-Aurorassa käymään oli se, että täällä pääsee kuuntelemaan kasvimusiikkia! Kyllä, luit oikein. Villa-Auroran vastaanotossa on laite, josta menee piuhat kasviin, ja tämä laite soittaa kasvin nestekierron mukaisesti oikeita sointuja, josta syntyy musiikkia ja näitä laitteita on ostettavissa myös heiltä! Kasvimusiikki oli todella veikeää ja opin siitä paljon tilan isännän kertomana.
Villa-Aurorassa vierailu oli aivan ihanaa ja toivon, että joku päivä pääsisin tänne jollekin retriitille tai kurssille, joita täällä paljon pidetään. Paikka on lumoava ja omistajapariskunta aivan ihana. Meillä oli mukavat juttutuokiot kakkukahvien äärellä kasvimusiikkia kuunnellen.
Mäntyharjulla on paljon tekemistä, luontoreittejä, tapahtumia ja kulttuuria. Pelkästään keskustan lähistöllä on jopa 5 hyvinpidettyä laavua! Laavuille ja eri retkeilyreiteille voi lähteä Mäntyharjun kirkon parkkipaikalta, josta löytyy myös Mäntyharjun Vihreän kullan kulttuuritien kohdekyltti.
Matkatessani kohti matkailutien päätepistettä, käväisin jaloittelemassa vielä Miekankoskella, joka on myös yksi virallisista kohteista. Miekankoski on vanha tukkilaismiljöö ja todella suosittu kesäkahvilapaikka, jossa kannattaa pysähtyä.
Miekankoskelta olikin sitten enää kivenheitto Vihantasalmelle, jonne matkailutie päättyy. Vihantasalmi on Vihreän kullan kulttuuritien virallinen kohde, koska silta on maailman pisin valtatiekäytössä oleva puurakennesilta. Silta onkin hieno osoitus siitä, että puuta voidaan mainiosti käyttää myös valtateiden silloissa kantavien rakenteiden osina. Vihreän kullan kulttuuritien pääte (tai aloituspiste) löytyy Vihantasalmen Nesteen takapihalta, jossa on Vihantasalmen kohdekyltti. Tänne takapihalle nyt kurvasin juuri ennen hämärän laskeutumista ja tähän päättyi minun kolmen päivän matka Vihreän kullan kulttuuritiellä.
Lisävinkit Mäntyharjulle:
– B&B Pinus / Makasiinin Puoti & Kahvila / Puoti Suerte tarjoaa aamiaismajoitusta ja vanhassa asemamakasiinissa on kesäisin Puoti ja kahvila. Puodissa myynnissä tuotteita yhteensä n. 70 eri pienyrittäjältä.
– Huoneistomajoitus Unelma tarjoaa hotellitason majoitusta kotoisissa olosuhteissa Mäntyharjun keskustassa, ja omistajalta myös Opaspalvelut Piia Mäkilä paikallisoppaan palveluita sekä hierontaa.
Matkailutie, joka ei jätä ketään kylmäksi
Kolme täyttä päivää Vihreän kullan kulttuuritiellä antoi PALJON ja silti paljon jäi vielä näkemistä ja koettavaa. Vaikka matkailutie on monipuolinen jo omien virallisten käyntikohteiden ja yritysyhteistöiden myötä, voi halutessaan matkaa täydentää lukuisilla eri käyntikohteilla, luontopoluilla, retkillä ja ihan vain tutustuen jokaiseen kylään ja keskusta-alueeseen kunnolla tapahtumatarjonnasta puhumattakaan.
Vihreän kullan kulttuuritien matkailutie sopii niin yksinmatkaaville, pariskunnille, perheille, eläkeläisille kuin myös pyöräilijöille ja jopa patikoijille. Majoittua voi niin hotelleissa kuin majataloissa, leiriytyä teltalla tai matkailuautolla. Myös puskaparkkeja tosiaan reitiltä kyllä löytyy!
Omasta mielestäni Glopas sovelluksen äänitarinat olivat todella valloittava lisä matkantekemiseen, ja ne sitoivat koko reitin selkeäksi Vihreän kullan kulttuuritien paketiksi. Äänitarinat olivat siis kuin reittiä yhdistävä punainen lanka, joita innoissani aina odotin ja kuuntelin.
Toivon, että muillekin tämän reitin kulkijoille tapahtuu sama kuin mitä minulle tapahtui: tietyllä tavalla metsäsuhteeni syveni entisestään, koska opin niin paljon menneisyydestä.
Ja metsä – sitä minä rakastan!
Ihania seikkailuja kaikille!
Puspus!
-Muikku
(ei mikään normi muija)