Iloisia seikkailuja ympäri kaunista Suomea

Tämä on Seikkailumuikku-blogi. Verkkosivulle pääset tästä:

Puu on materiaalina lämmin ja kaunis

huhti 17, 2021 | Muikun nurkka

Yhteistyössä HAVU Watches puukellojen kanssa. Kuvat Ylläksen Kuertunturilta, jonne teimme retken pääsiäisenä.

Ylläs lappi puiden kosketus Kuertunturille. Kauniita mänty puita.

Kun lähden itse ajattelemaan puita, piirtyy mieleeni ensimmäisenä joko ihana rehevä koivumetsä, Punkaharjun harjureitin mielettömän korkeat hongat tai Lapin pystyyn kuivuneet kelot. Kaikki yhtälailla. Suomen pinta-alasta jopa 75% on metsää, ja tällä luvulla yllämme Euroopan kärkeen metsäisimpänä maana. Itseasiassa olemme maailmankin mittakaavassa yksi puisimpia maita. (hehhe). Ei varmaan ollut uutinen.
Skutsi on meille pyhättö. Puut kuuluvat identiteettiimme ja puu materiaalina arkeemme.

Niin hyvää puuta!

Minkälainen olisi Suomi, jos puita olisikin vain Tanskan verran, eli 0,8 hehtaaria asukasta kohden, kun Suomessa vastaava luku on 4,6. No, aika karu… ja veikkaan, että luonnon terveysvaikutuksetkin olisivat toiset. Puut huokuvat lämpöä, maallista energiaa, mystistä voimaa ja kunnioitettavaa jylhyyttä. Oletko koskaan halannut puuta ja tuntenut, että se on hämmentävän lämmin? Minä olen. Muistan erään kerran viime syksyltä hyvin juuri sen jälkeen kun perhettämme oli kohdannut suuri suru. Kävelin metsässä yhden puun ohi, ja jostain oudosta syystä, tuli tunne, että sitä puuta vieressäni pitää halata. Ja kun halasin tätä mäntyä, se hohkasi niin voimakasta lämpöä muutaman asteen plussa-asteisessa säässä, että melkein säikähdin. Mutta tunnelma oli levollinen ja halaus puuhun oudon voimallinen.

Kelopuun halaamista Lapissa. Puu on kaunis materiaali kaikessa. Lämmin ja hengittävä.

Puiden halaamisen vaikutuksia on tutkittu paljon, ja kaikki tutkimukset osoittavat vihreää valoa sille, että puiden halaamisella on todellisia terveysvaikutuksia. Yhtenä syynä on esimerkiksi maadoittuminen ja toisena puiden ja kasvien värähteleminen ja värähtelyn vaikutus ihmiseen. Osasyynä myös varmasti yleisesti metsässä olemisen terveysvaikutukset mistä puhun täällä. Matthew Silverstonen kirjassa Blinded By Science kerrotaan, että puiden halaamisella on myönteisiä terveysvaikutuksia henkilöille, jotka kärsivät mielenterveysongelmista, hyperaktiivisuudesta, keskittymisvaikeuksista, hitaasta reagoinnista sekä päänsäryistä.

Yksi tonni sitoo kaksi tonnia hiilidioksidia!

Me suomalaiset olemme tottuneet puihin ja puumateriaaliin. Se on eräänlainen itsestäänselvyys monissa asioissa. Puun käyttö materiaalina on kuitenkin noussut jatkuvasti suositummaksi niin sen ekologisuuden että monipuolisten ominaisuuksienkin tähden mitä monipuolisemmissa tavaroissa ja asioissa. On ollut riemastuttavaa nähdä, miten puusta on alettu tekemään jopa kerrostaloja, julkisia laitoksia, asusteita, koruja yms. you name it. Kallisarvoisista soittimista halpoihin pakkauslaatikoihin ja kulkuneuvoista käyttöesineisiin. Puu on saasteeton materiaali, helposti kierrätettävissä, jalostuksesta aiheutuu vain hyvin vähän päästöjä ja se on hiilidioksidisäilö, sillä puolet puusta on hiiltä. Puu on itseasiassa ainoa materiaali, jota on saatavissa kestävällä pohjalla. Yksi tonni sitoo kaksi tonnia hiilidioksidia. Aika mieletöntä, eikö.

Puu materiaalina rannekelloihin

Omistatko itse koruja, asusteita tai käyttöesineitä joissa päämateriaalina on puu? Minä en ollut aiemmin omistanut, kunnes nyt sain HAVU The Wooden Watch kellon käyttööni. Havun tumma ”Hiili” unisex rannekello on kaunis arkeen ja juhlaan sopiva puinen rannekello. En ollut koskaan aiemmin kokeillutkaan puukelloa ja hämmästyin sen keveydestä, lempeydestä ja hellyydestä ranteessa. Äärimmäisen miellyttävä. Ihan toista kuin metallisen rannekellon kanssa.

HAVU the Wooden Watch

HAVU on suomalainen brändi ja täysin suomalaisen perheyrityksen Kellon Lume Oy:n omistama. HAVU haluaa yhdistää käyttömukavuuden, tyylin ja asenteen. ”Olemme yrittäjinä vannoutuneita kelloharrastajia ja halusimme tehdä asiat eri tavalla. Halusimme tehdä jotain uniikkia. Päätimme yhdistää kaksi lempiasiaamme – kellot ja luonnon, joten keksimme hyödyntää puuta materiaalina. Se tuntui heti luonnolliselta ratkaisulta.” – HAVU Watches.

Nyt kevään tulon kunniaksi HAVU haluaa tarjota seuraajilleni alennuskoodin HAVUn kaikkiin tuotteisiin verkkokaupassaan. Saat -10% ostoksesi loppusummasta huhtikuun loppuun saakka, kun käytät koodia ”SEIKKAILUMUIKKU10”. Kauppaan pääset tästä.

Olisiko tässä äidille lahja äitienpäiväksi tai valmistujaislahja jollekin läheisellesi? Tai sitten vaan itsellesi, olethan itse oman elämäsi rock stara!

Retkellä Kuertunturilla Yllästunturi taustalla

Minuahan yksi seuraajani on jo pitkään kutsunut ”puunhalaaja partiolaiseksi”, ja olen ottanut nimityksen rakkaudella vastaan. Nyt puu halaa minua ranteessani, ja minä halaan puita metsässä. Käy minulle.

Puspus!
-Muikku

(ei mikään normi muija)

Lue myös nämä:

Muutin Lappiin – oliko päätös oikea?

Muutin Lappiin – oliko päätös oikea?

Olen asettanut kapean työpöytäni makuuhuoneeni ikkunan eteen. Tähän sängyn ja seinän väliin mahtuu juuri sopivasti Ikean Vittsjö ja nätti työtuoli. Tässä olen nyt kaksi kuukautta töitä tehnyt ja katsellut ikkunasta kevään saapumista Lappiin. Toisinaan hymähtelen kyllä...

lue lisää
MUUTOS, MUUTTUMINEN & MUUTTO – vuosi 2020

MUUTOS, MUUTTUMINEN & MUUTTO – vuosi 2020

Jos vuosi 2020 pitäisi kuvailla lauseella, niin se voisi olla; ”jestas mikä farssi” tai ”onneksi se on nyt ohi”. Tai sitten vain ihan rehellisesti ”v-m-p”. Hah. Aluksi ajattelin etten avaisi elämääni näin paljoa julkisesti, mutta totesin etten pystyisi ehkä jatkamaan...

lue lisää
Kanerva

Kanerva

Hyvänmielen ulkoilua ja iloisia seikkailuja ympäri kaunista Suomea. Jalan, pyöräillen, retkiautoillen, hiihtäen taikka meloen. Lapin tuntureilta järvien aalloille ja hohtavilta hangilta kankaisille metsäpoluille.

Tavoitteena pyrkiä tyynnyttämään seikkailunjanoa useammin kuin kalenterissa riittää sivuja.

Kategoriat

Muikun nurkka

Ajatuksia ulkoilusta, luonnosta ja elämästä.

Seikkailustoorit

Tarinoita leirinuotion ääreltä.

Seikkailuvinkit

Näillä eväillä parempiin seikkailuihin.